Interview 17 november 2022
Annelies van der Horst vertelt over wat het voor haar betekende om mantelzorg te geven aan haar man Werd. Werd heeft een half jaar niet mogen lopen vanwege een voetwond. Het is tijdrovend om Werd overal naar toe te brengen. Annelies steunde Werd ook mentaal. Gelukkig hebben ze als gepensioneerden tijd en geld om dit op te vangen. Daarnaast lopen er geen kleine kinderen rond in hun huishouden en is Werd heel vrolijk en positief. Dat maakte het voor Annelies makkelijker. Bekijk de video waarin Werd PLASOMA koud plasma behandeling krijgt.
Steunen en zorgen, de impact van mantelzorgen
“Mijn man Werd heeft een half jaar zijn voet niet mogen belasten vanwege een wond. Eerst werd een teen afgezet, toen kreeg hij een heel pijnlijke botontsteking en daarna werd een andere teen afgezet. Hij moest best wel vaak naar het ziekenhuis, ook voor andere klachten. Dan zette ik hem in het ziekenhuis in de rolstoel. Overal mee naar toe gaan is tijdrovend, maar ons geluk is dat we allebei gepensioneerd zijn en ik het mantelzorgen aankan. De impact op familie, vrienden en buren zou anders veel groter zijn. Op een gegeven moment kon hij zelf weer autorijden en dat scheelde veel. Hij heeft een volautomaat en kan zich daarmee prima redden.”
“Met kleine kinderen erbij is het een enorme belasting om mantelzorger te zijn, dat is paniek. Hoe eerder die wond dicht is hoe beter.”
“Werd is gelukkig heel vrolijk en positief ingesteld, dat maakte het voor mij makkelijker. Maar ik heb hem wel mentaal moeten steunen, omdat hij machteloos stond om de situatie te verbeteren en heel veel dingen niet kon. Ik kan me goed voorstellen dat mensen met een negatievere instelling in een depressie kunnen raken. Zeker als je van bewegen houdt, dan val je echt in een gat als je de hele dag door moet blijven zitten. We hebben gelukkig tijd en geld om dit op te vangen. En we hebben een rustig huishouden, zonder kleine kinderen. Met kleine kinderen erbij is het een enorme belasting om mantelzorger te zijn, dat is paniek. Hoe eerder die wond dicht is hoe beter. De patiënt is het op een gegeven moment ook helemaal beu. Als je zware mantelzorger bent en de patiënt is daarnaast ook nog chagrijnig dan is het nog moeilijker volhouden.”
“Sociaal gezien hebben we gelukkig alles kunnen doen. Normaal gesproken is hij vaak weg. Omdat hij zoveel thuis was kwamen er heel veel mensen op bezoek. En ik heb gewoon mijn eigen dingen kunnen doen, we moesten het alleen een beetje uitkienen. Als vrouw doe ik bijna alles in het huishouden, dus dat liep soepel door. Toen de wond dicht was en ik daarna een gescheurde achillespees kreeg bleek dat Werd niks weet te vinden in huis.”
Intensieve verzorging, met hulp van de buurvrouw
“De wond moest iedere dag behandeld worden en voorzien van een nieuw verband. Het is de bedoeling dat mantelzorgers en patiënten zelf leren hoe ze moeten verbinden, want de professionele hulpverlening kan natuurlijk niet iedere dag de wond komen verbinden. En wij konden ook niet iedere dag naar het ziekenhuis. Werd deed dit grotendeels zelf. We hebben geluk gehad dat Ingrid Ruys – de diabetes podotherapeut van Máxima MC die de wond behandeld heeft met PLASOMA – ook onze buurvrouw is. Ze heeft Werd heel vaak thuis kunnen verbinden, dat scheelde enorm qua tijd en moeite. Het huis stond vol met verbandmiddelen en zalfjes. Qua douchen ging het gelukkig best goed. De wond moest droog blijven. Daarvoor gebruikte Werd een speciale plastic hoes die je helemaal over je been kunt trekken en aan de bovenkant sluit. Ik heb hem niet hoeven tillen.”
“PLASOMA is wat mij betreft een stap vooruit in de medische wetenschap.”
“We waren blij dat Werd PLASOMA koud plasma behandeling kreeg. De wetenschap staat voor mooie uitdagingen. PLASOMA is wat mij betreft een stap vooruit in de medische wetenschap. Ik heb er weinig verstand van en ik vind het medisch gezien al zo ver uitontwikkeld. Ik noem het toch een beetje een medisch wonder. Over 5 jaar is het misschien overal verkrijgbaar.”
Lees ook het verhaal van Werd, over zijn amputatiewond en de succesvolle behandeling met PLASOMA.