Koud plasma verkleint risico’s van diabetische voetwonden

Auteur: Diabetes Fonds, verschijning in Dialoog, magazine 1 – 2021.

Je stoot je voet, er komt een wondje. Met diabetes betekent dit dubbel pech: wonden genezen minder goed en bacteriën hebben vrij spel. Bovendien wordt een wondje vaak pas laat opgemerkt, door verminderd gevoel in de voeten. Met de ontwikkeling van een medisch koud plasma apparaat wil Koen Lim chronische wonden verkleinen – en het liefst genezen.

Wie: Koen Lim is medisch directeur van Plasmacure, ontwikkelaar van PLASOMA koud plasma systeem.

Doel: met een nieuwe behandeling van diabetische voetwonden nare gevolgen voorkomen, zoals een infectie of zelfs amputatie.

Waarom deze missie?

“Mensen onderschatten de gevolgen van een diabetische voetwond op lange termijn. Maar een wond heeft ook op iemands dagelijks leven grote impact. Thuiszorg komt soms iedere dag voor wondverzorging. Er is mantelzorg nodig, een rollator. Mensen zijn aan huis gekluisterd en zowel mensen met diabetes als artsen zitten af en toe met de handen in het haar, omdat er soms nauwelijks een oplossing is. Dat wij al in een vroeg stadium zouden kunnen bijdragen, daar doen we het voor.”

Hoe werkt koud plasma?

“Koud plasma is een speciaal soort gas. Het doodt allereerst bacteriën (ook de antibioticaresistente), virussen en schimmels. Ten tweede stimuleert het de lokale doorbloeding en ten derde bevordert het de groei van huidcellen. De technologie rondom het toepassen van koud plasma bij chronische wonden is verder onderzocht op de Technische Universiteit Eindhoven. Ons team brengt het bij de patiënt met PLASOMA, een medisch apparaat dat bestaat uit twee onderdelen: een koud plasma pad en een koud plasma pulser. De pulser stuurt energie naar de pad om het koud plasma direct in de wond aan te maken. De wond krijgt een boost en dit heeft een gunstig effect op de wondgenezing.”

“Bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, daar doen we het voor”

In studies zijn de eerste mensen behandeld. Wat zijn de resultaten?

“In de eerste klinische studie behandelden we twintig mensen met diabetes met voetwonden van gemiddeld drie jaar oud. Na twee weken waren twee wonden genezen en bij meer dan de helft bleek de wondoppervlakte met meer dan vijftig procent verminderd. En van de mensen die nu behandeld worden horen we bijvoorbeeld ook dat ze het gevoel in hun voeten terugkrijgen. We verwachten bij zeker de helft van de mensen iets te verbeteren aan het verloop van de wond: hem verkleinen en/of het aantal bacteriën verminderen, zodat een wond niet groter wordt en er geen infectie ontstaat.”

Hoe gaat een behandeling?

“Een gespecialiseerde wondverpleegkundige of andere gekwalificeerde zorgprofessional voert de behandeling uit. Deze duurt maar kort, twee minuten per keer. Voor goed resultaat verwachten we dat er zo’n acht tot twaalf weken behandeling nodig is, waarin je een of twee keer per week naar een wondcentrum komt. Maar het apparaat is makkelijk mee te nemen, dus we hopen dat het op den duur ook thuis kan.”

Het Diabetes Fonds draagt bij aan een klinische studie met PLASOMA. Dit is een vervolg op een eerder door het Diabetes Fonds gefinancierd onderzoek bij voetwonden. Daarin onderzochten wetenschappers van Amsterdam UMC of het veilig is om bij mensen met diabetes het PLASOMA prototype met koud plasma te gebruiken voor de behandeling van voetwonden. Meer weten over de behandeling met koud plasma? Ga naar diabetesfonds.nl/plasmacure

Bekijk de resultaten

terug naar overzicht

DiabetesFonds1200x555