Dit artikel beschrijft de Nederlandstalige TV-uitzending van 30 oktober 2021, aflevering 303. Over patiënt Werd van der Horst en diabetes podotherapeut Ingrid Ruys vind je verderop een link naar een Engels ondertitelde video met meer achtergrondinformatie over de behandeling. Achteraan in dit nieuwsbericht staat ook een link naar een nieuwsbericht van RTL Nieuws.
Bekijk de uitzending:
Wilt u meer weten over PLASOMA koud plasma behandeling? Patiënten en behandelaars kunnen informatie aanvragen via https://www.plasmacure.nl/koudplasmatherapie/
Werd van der Horst (patiënt) en Ingrid Ruys (Diabetes podotherapeut bij Máxima MC)
Bliksem als geneesmiddel, hoe zit dat?
Bas Zeper, oprichter van Plasmacure vertelt hoe PLASOMA met een soort gecontroleerde bliksem open wonden geneest. Er wordt een koud plasma pad op de wond gelegd en met een sticker vastgemaakt. Dan wordt er een kabel op aangesloten waar hoge spanning op komt te staan. Deze is sterk genoeg om ‘gecontroleerde bliksem’ te maken in de luchtlaag onder de pad. Daarmee wordt de wond ontsmet en de doorbloeding en aangroei van nieuw weefsel in het wondgebied gestimuleerd. Uit de eerste resultaten blijkt dat van de 20 chronische open wonden 12 waren hersteld binnen gemiddeld 8 weken.
Het gevaar van open wonden: schrikbarende cijfers
Ongeveer 170.000 mensen per jaar hebben last van wonden die niet dicht gaan. Daardoor wordt bij zo’n 2.500 mensen een teen, arm of bijvoorbeeld een been geamputeerd. Het is zelfs zo dat ongeveer 1.500 mensen per jaar overlijden aan open wonden.
Werd van der Horst, diabetes-patiënt: veelbelovende behandeling met PLASOMA
Patiënt Werd van der Horst en Ingrid Ruys, Diabetes podotherapeut bij Máxima MC komen in beeld. Er is in de uitzending een groot gat te zien tussen de eerste en de vierde teen van Werd’s voet: twee tenen geamputeerd en daarbij is ook veel extra weefsel weggehaald. En dan wordt deze grote wond behandeld met PLASOMA, met voorspoedig resultaat. Werd ervaart de behandeling als pijnloos en heel eenvoudig.
Martijn van Griensven, hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde: manieren om wonden te sluiten
Op dit moment is het gebruikelijk om met nieuwe huid een wond te bedekken. Maar dat is niet eenvoudig. Martijn van Griensven vertelt ons er meer over.
“Je kan twee verschillende dingen doen: je kan aan de ene kant wat van je eigen huid afschaven met een kaasschaaf en dat op de wond leggen. Maar daar maak je natuurlijk weer een andere wond mee. Wat er ook graag gedaan wordt in het ziekenhuis is onder andere gedroogde varkenshuid gebruiken. Dat lijkt heel erg op de menselijke huid. En die kan je er heel netjes op vastmaken. Beide methoden zijn gedoe. Dus als we iets anders hebben wat als het ware zo uit de kast getrokken kan worden, is dat natuurlijk perfect.”
Bekijk de video met Werd en Ingrid voor meer achtergrondinformatie over PLASOMA koud plasma behandeling:
Het Nederlandstalige nieuwsartikel van RTL Nieuws, gepubliceerd op 30 oktober 2021: Wond genezen met bliksempleister: ‘Stroomstootjes schudden cellen wakker’.
Wilt u meer weten over PLASOMA koud plasma behandeling? Patiënten en behandelaars kunnen hier informatie aanvragen.